• DALYVAVOME RESPUBLIKINĖJE VAIKŲ ETNOKULTŪRINĖJE KONFERENCIJOJE „SKRYNELĘ PRAVĖRUS“

    Vaikų folkloro ansamblis „Želmenėliai“ (vadovė Rūta Tamašauskienė) dalyvavo virtualioje respublikinėje etnokultūrinėje konferencijoje „Skrynelę pravėrus“, kurią organizavo Šiaulių „Romuvos“ progimnazija. Į konferenciją susirinko mokiniai iš Vilniaus, Šiaulių, Širvintų, Kauno, Kretingos bei Akmenės ir Plungės rajonų, iš 28 Lietuvos mokyklų. Konferencijos dalyviams sveikinimo žodį tarė Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos direktorė Stanislava Prazauskienė ir palinkėjo visiems smagaus bendravimo. Šiaulių turizmo informacijos centro vadovė Rūta Stankuvienė perskaitė pranešimą „Etnokultūra – kas tai?“. Kaip pasiruošti pasimatymui su liaudies daina, pasakojo Dr. Rasa Stoškuvienė, Šiaulių universitetinės gimnazijos muzikos mokytoja ekspertė, atlikėja-vokalistė, dainų autorė, grupės „Kitava“ lyderė. Muzikavimo ir dainavimo studija „Dunduliai“ iš Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos atliko instrumentinį kūrinį „Pažaiskime su muzika“. Po šiltų sveikinimo žodžių dalyviai buvo suskirstyti į du pogrupius, kur skaitė savo pranešimus.

    Vieni mokiniai sekė mitologines sakmes, lietuvių liaudies pasakas ir pasakas be galo, padavimus, legendas. Kiti – dainavo lietuvių liaudies dainas, šoko liaudies šokius, ratavo ratelius, žaidė žaidimus. Dar kiti pasakojo apie senuosius lietuviškus patiekalus, kaip kepama naminė duonutė, vardijo lietuviškus gaspadinių receptus. Širvintų pradinės mokyklos vaikų folkloro ansamblio „Želmenėliai“ dalyviai padainavo lietuvių liaudies dainas „Vai tu pelėda“ ir „Ašei radau kukutį“, o 3e klasės mokinys Šarūnas Paliulis pasekė pasaką be galo „Jojo jojo du karaliai“. Kad nepabostų klausytis pranešimų, pertraukų metu dalyviai mokėsi šokti liaudies šokius. Pabaigoje visi dalyviai renginio metu įgytas patirtis apibendrino ir įgytas žinias pasitikrino virtualios mokymosi aplinkos Kahoot viktorinoje. Mūsų ansamblio dalyvė Julita Ščerbavičiūtė viktorinoje užėmė penktą vietą.

    Konferencijoje išgirsti pranešimai praturtino mokinių žinias apie etninę kultūrą. Dėkoju ansamblio dalyviams už pasiruošimą ir dalyvavimą smagioje ir akiratį praplėtusioje konferencijoje. Vaikų folkloro ansamblio „Želmenėliai“ pasirodymą galima pažiūrėti naudojantis pridedama nuoroda (https://youtu.be/2UOOTQvRIio).

    Folkloro ansamblio „Želmenėliai“ vadovė Rūta Tamašauskienė