• POPULIARIAUSIAS MERGAITĖS IR BERNIUKO VARDAS MOKYKLOJE

    Duodami vardą žmonės galvojo apie vaiko kelią ir tuo vardu jam ko nors linkėjo: Vytautas – tas, kuris išvydęs, matąs tautą; Mindaugas – tas, kuris daug mąsto, turi daug minčių; Visvaldas – kuris viską, visus valdo. Kai kuriems lietuviškiems vardams – net keli tūkstančiai metų.

    Ketvirtų klasių neformaliojo ugdymo būrelio „Matematika aplink mus“ nariai išsiaiškino, koks mergaitės ir berniuko vardas populiariausias mūsų mokykloje 2021 – 2022 mokslo metais.

    Tyrimo rezultatai tokie:

     2021 – 2022 mokslo metai

     Mergaičių vardai

    Berniukų vardai

    Urtė – 10 mergaičių.

    Austėja – 8 mergaitės.

    Emilija – 6 mergaitės.

    Kamilė – 6 mergaitės.

    Kotryna – 6 mergaitės.

    Rugilė – 6 mergaitės.

    Nojus – 8 berniukai.

    Danielius – 6 berniukai.

    Matas – 6 berniukai.

    Rokas – 6 berniukai.

    Toks pat tyrimas mūsų mokykloje buvo atliktas anksčiau. Bėgant metams vardų populiarumas keičiasi, didėja vardų įvairovė. Štai kokie ankstesnių metų tyrimų rezultatai:

    2017 – 2018 mokslo metai

    2013 – 2014 mokslo metai

    2008 – 2009 mokslo metai

    Nojus – 13 berniukų.

    Urtė – 11 mergaičių.

    Kamilė – 8 mergaitės.

    Lukas – 6 berniukai.

    Emilija – 6 mergaitės.

    Deimantė – 6 mergaitės.

    Kamilė – 10 mergaičių.

    Austėja – 10 mergaičių.

    Dovydas – 10 berniukų.

    Gabrielė – 8 mergaitės.

    Ignas – 8 berniukai.

    Lukas – 22 berniukai.

    Arnas – 9 berniukai.

    Karolina – 9 mergaitės.

    Miglė – 9 mergaitės.

    Laurynas – 7 berniukai.

     

    Matematikos būrelį lankantys ketvirtokai turimus duomenis sugrupavo pagal kelis požymius ir gautus rezultatus apibendrino. Mokykloje iš viso yra 212 skirtingų mokinių vardų. Iš 383 tyrimo atlikimo laiku mokykloje besimokančių mokinių 136 vardai – nesikartojantys. Populiariausi yra trumpi vardai – dviejų ir trijų skiemenų. Jų – 338. Daugiausiai vardų – iš A raidės, trumpiausias mergaitės vardas – iš trijų raidžių, trumpiausias berniuko vardas – iš 4 raidžių. Ilgiausias berniuko vardas yra iš 11 raidžių, mergaitės – iš 10. Mokiniai atrado, kad „mergaitiškiausia“ klasių grupė yra pirmokų – mergaičių 16 daugiau nei berniukų, o „berniukiškiausia“ – antrokų – berniukų 6 daugiau nei mergaičių.

    Lietuvių patarlė sako: „Žmogus puošia vardą, o ne vardas – žmogų“. Turbūt nėra taip svarbu, ar vardas retas, ar labai populiarus, tik labai svarbu, kad į jį tėveliai sudėjo visa, kas geriausia, ko jie norėtų ir linkėtų, kad jų vaikutis turėtų. Linkime visoms mūsų mokyklos mergaitėms ir visiems mokyklos berniukams užaugti vertais savo tėvynės Lietuvos vardo!

    Būrelio vadovė Svetlana Paliukėnienė