• Renginys „Mano namai – lietuvių kalba“

    „O žodžiai – iš tėvų, senelių gražūs
    Dar skamba ir skirtingi, ir panašūs.
    Kol jie į mus gaivia kalbos srove –
    Kol gerbiam juos,
    Mes gerbiame save.“

    Šiais Ramutės Skučaitės žodžiais vasario 26 dieną renginį „Mano namai – lietuvių kalba“ pradėjo Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos darbuotoja Ugnė Trumpickaitė. Renginyje, skirtame Tarptautinei gimtosios kalbos dienai, dalyvavo mūsų mokyklos 2a klasės mokiniai. Juos maloniai priėmė bibliotekos darbuotojos: Lolita Pliukštienė, Alina Griškevičienė ir Ugnė Trumpickaitė. Vaikų literatūros skyriaus vyresnioji bibliotekininkė Lolita Pliukštienė vaikams įdomiai papasakojo apie tai, kad vasario 21-ąją Jungtinės Tautos nuo 1999 metų yra paskelbusios Tarptautine gimtosios kalbos diena. Apskaičiuota, kad pasaulyje egzistuoja apie 6000-7000 kalbų. Antrokai sužinojo, kokį nelengvą kelią nuėjo mūsų gimtoji kalba, kad išliktų ligi šių dienų. Lolita Pliukštienė akcentavo gimtosios kalbos svarbą gyvenime, kad lietuvių kalbos išlikimas, taisyklingas jos vartojimas mūsų kasdieniniame gyvenime, kitaip tariant – gimtosios kalbos ateitis, priklauso nuo pačių mažiausių mūsų visuomenės narių – vaikų.

    Bibliotekos darbuotojos mokiniams paruošė 4 užduotis. 2a klasės mokiniai pasiskirstė į 4 komandas: „Agentai“, „Nindzės“, „Vienaragiai“ ir „Pievų žirgai“. Pirmoji užduotis: iš trijų žodžių, esančių prie patarlės, pasirinkti teisingą. Buvo ne tik teisingų, bet ir juokingų atsakymų. Dalyviai turėjo įminti mįsles (tai buvo sunkiausia užduotis), įrašyti trūkstamus žodžius į patarles, išbraukti žodį KALBA iš žodžių rato ir iš likusių raidžių sudėti sakinį. Džiugu, kad vaikai žinojo daug teisingų atsakymų, nors, palyginti lengvos užduotys, pasirodė ne visiems lengvai įkandamos… Nugalėtojais tapo dvi komandos.

    Renginys buvo įdomus ir turiningas. Nuoširdžiai dėkojame miesto bibliotekos darbuotojams, kad suteikė galimybę patirti daug džiugių akimirkų, o taip pat už padovanotas knygas ir gražius prizus nugalėtojams.

    2a klasės mokytoja Nijolė Miliauskaitė